504896.jpg

Tästä se alkaa. Vuosien haave on käymässä toteen ja mökkiunelmasta on vihdoin tulossa totta. Tuntuu uskomattomalta. Viime vuodet ovat olleet kärsimättömän luonteen koetinkiviä. Tähän vaiheeseen pääseminen on vaatinut paljon uskoa ja unelmia sekä lähes vuoden kestävän poikkeamisluparuljanssin aikanaan hankitulle pienelle järvenrantatontille. Luparuljanssi on perehdyttänyt minut kesämökkirakentamisen saloihin, ja sellaisiin käsitteisiin, kuten rakennusala, huoneistoala, pinta-ala ja vieläkin mystisempiin määräyksiin, jotka koskevat voimaan tullutta jätevesilakia säännöstöineen. Sen viidakon kun olen kahlannut voittajana läpi voin onnitella itseäni ja todeta, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ainakin toivon niin.

Ostettaessa (vuonna 2002) tontilla oli ja on vieläkin pieni kesäkäyttöön soveltuva mökkipahanen sekä upealla paikalla oleva rantasauna, jotka molemmat rakennukset joudutaan purkamaan pahan homevaurion takia. Lisäksi tonttia kaunistaa iän patinoima harmaa huussi sekä pieni liiterirähjä. Tontin parhaassa kunnossa oleva rakennus on söpö grillikatos, joka myös joudutaan aikanaan purkamaan näköesteen takia. 

Viime kesä meni harakoille kun rakennuslupa viipyi ja viipyi ja viimein kun saimme sen oli kesä jo sen verran pitkällä, että päädyimme rakentamaan vain sokkelin ja päätimme jatkaa rakentamista jälleen kevään tullen. Tarkoitus on rakentaa puurunkoinen mökki kappaletavarasta todella pienellä budjetilla. Tavarat hankitaan, mistä halvimalla saadaan kuitenkaan laadusta tinkimättä, ainakaan kovasti. Yritämme suosia kierrätysmateriaaleja niin paljon kuin vain pystymme. Nyt on jo odottamassa rakentamisen etenemistä uudehko jääkaappipakastin -systeemi ja astianpesukone, jotka saimme ilmaiseksi.

Odottavan aika on pitkä... En muista milloin olisi talvi ollut näin armottoman pitkä. Aika on kulunut rakennuskirjoja selaillen sekä eri materiaalivaihtoehtoja vertaillen ja kevättä odotellen.

Vesijohtovesi tuli tontille toissa vuonna ja oli oma ruljanssi sekin. Sähköt tulivat pari viikkoa sitten, jolloin juntin oloinen sähkömies viimein suvaitsi käydä yhdistämässä ne. Lämmin kiitos hänelle kuitenkin siitä. 

Nyt odotamme vain maaperän ja mökkitien sulamista, että saamme puukuormat, joita olemme talven aikana hamstranneet, kuljetettua tontille. Ja siitä se sitten sitten jatkuu, mökin rakentaminen.