Edellisestä kirjoituksesta on vierähtänyt tovi jos toinenkin. Mökkiprojektimme jatkuu edelleen mutta loppusuora häämöttää. Tätä projektia kuvaa hyvin sanonta "Tärkeintä ei ole päämäärää vaan matka sinne!"

Matkamme on ollut vaiherikas ja mutkikaskin mutta eteenpäin ollaan menty, välillä pienin askelin mutta joskus jopa huimin harppauksin. Kärsivällisyyttä ja tahtotilaa on koeteltu yhden jos toisenkin kerran. Paljosta on täytynyt kieltäytyä, jotta projekti on saatu etenemään. Onko kaikki ollut vaivan arvoista? Sitä on vaikea vielä tässä vaiheessa sanoa. Ehkä sitten on yhteenvedon aika, kun aikaa on kulunut ja rakentamiseen on tullut etäisyyttä. Nyt projektiin on vahva viha-rakkaus -suhde; kesken ei hommaa jätetä mutta valmistuminen tuntuu karkaavan koko ajan kauemmaksi ja kauemmaksi.

Tavoitteemme rakentaa ekologinen, pienen budjetin mökki laadusta kuitenkaan tinkimättä on toteutunut osittain. Olemme pyrkineet käyttämään kierrätettyjä  materiaaleja sekä edullisia ale-ostoksia hankinnoissamme. Tavaroiden hankkiminen on ollut mielenkiintoista puuhaa. Paikallislehtien ilmoitusten ja mainosten sekä nettihuutokauppojen seuraamisesta on tullut lähes elämäntyö.

Mökki näyttää jo lupaavan valmiilta.Seinät ovat hirsipanelia ja paneelien välissä villa ja paperi. Sisäkatto on sitä kuuluisaa tuppeen sahattua lankkua. Lattiat ovat puulankkua. Pinnat on kauttaaltaan käsitelty tummanruskealla sävytetyllä saunasasulla. Näin ollaan saatu mökkiin vanhan pirtin tunnelmaa.

Tuvan keskipiste on takka-puuhella-piisi yhdistelmä lämmönlähteenä sekä tunnelman luojana. Lisälämmönlähteenä toimivat sähköpatterit (ei ehkä niin ekologinen vaihtoehto) sekä ilmalämpöpumppu, joka on ollut kyseenalaisimpia hankintojamme. Se ei tunnu Suomen talvikeleistä kunnialla selviävän; ulkoyksikkö jäätyy lähes umpeen kun pakkanen laskee alle 20C. Näistä kovista pakkasista olemme tänä talvena saaneetkin nauttia riittävästi ja joka viikonloppu kun saavumme mökille, ensimmäinen tehtävä onkin lämpöpumpun ulkoyksikön tarkistus; vieläkö on eloa?

Varsinaisia makuuhuoneita mökissä on yksi ja se on mökin ensimmäinen lähes valmis kohta. Uusi vuosi vietettiinkin mökillä ja keskeneräisyydestä huolimatta tämä uusi vuosi oli varmasti yksi ikimuistoisimpia.

Portaat parvelle valmistuivat viime viikonloppuna ja nyt työt jatkuvat saunan lauteiden teolla. Saunan seinät tuli maalattua luovan hulluuden innoittamana yön mustalla saunasasulla. Värillä haettiin saunaan savusaunan tunnelmaa. Lopputuloksesta voi olla useitakin mielipiteitä mutta idyllisen tumma sauna ainakin on.

Rakennustavaraa on kerätty sieltä sun täältä. Suurin osa tavarasta on tullut käyttöön mutta nurkissa lojuu vielä joitakin turhia ostoksia. Ne pitäisi jaksaa putsata pois kierrätykseen.

Mutta nyt on aika lopetella tältä erää. Aamulla kello soi taas kahdeksalta kuten jo niin monena lauantai-aamuna yli kolmen vuoden ajan. Ja sitten taas matkaan. 

Pieni pelon häivähdys käy mielessä: mitä sitten kun tämä rakentaminen päättyy? Valtaako mielen tyhjyys vai osaako mökistä vain nauttia tekemättä mitään? Mökkirutiinit; puiden hakkaus ja rantasaunan lämmitys sekä kalastus ja marjastus toivon mukaan pitävät huolen siitä, ettei tämä suorittajapariskunta pääse jatkossakaan liian helpolla.